Frehr-slægten
… et causeri af Ole Frehr
Historie
Vores slægt er ret veldokumenteret, og er sporet helt tilbage til starten af 1800-tallet. Vi har billeder og beretninger om personer der går langt tilbage i tiden, og de ældste kendte personer i slægten er Anders Christensen og hans kone Dorothea – det var nemlig først i 1808 den første Frehr dukker op: Peter Petersen Fræer.
Grunden til at slægten skiftede efternavn var en såkaldt navnelov, der skulle få familier til at sig et fast slægtsnavn. Før navneloven kunne efternavne skifte med generationen: for eksempel kunne Anders Christensens søn blive kaldt Peter Andersen (altså Anders’ søn) og Peter Andersens søn kunne få navnet Peter Petersen (altså Peters søn). Ganske forvirrende. Navneloven skulle forhindre disse hyppige skift i efternavne, og derved lade alle efterkommere af en slægt have samme efternavn. Dette kunne også give større variation blandt de danske Andersen’er, Jensen’er og Hansen’er. Som mange andre slægter der valgte at opkalde sig efter det sted de boede, tog en gren af Frehr-slægten navn efter den lille, jyske by Fræer, der ligger ca. 15 km. syd for Aalborg. læs om byen her.
Navneskift
I 1873 skifter en gren af familien efternavn igen – ganske utilsigtet. Andreas Petersen Frehr, født december 1873 får på det tidspunkt som den eneste i familien nyt efternavn. Denne lille fadæse skyldes efter sigende en tysk pastor, der ikke kendte det krøllede, danske bogstav “æ”, og rettede det til “eh”. I hvert fald står der Frehr (for første gang) på Andreas’ dåbsattest, i stedet for Fræer som der burde. Hverken Andreas eller hans far fik rettet denne lille fejl, selvom han kunne (typisk Frehr!), og hans 4 børn fik som følge heraf alle efternavnet Frehr. I dag er vi en lille udsøgt skare der bærer navnet Frehr, mens Fræer-slægten tæller en endnu mindre, men givetvis ligeså udsøgt skare.
Karakteristik
“Distræt? Mig? Under ingen omstændigheder! Hvor er mine briller nu henne? Jeg havde dem lige før….” Lad det være sagt med det samme: flere Frehr’er har været kendt for at være ret distræte, hvilket har ført til nogle sære oplevelser; som dengang fars checkhæfte var forsvundet, men efter minutiøst detektivarbejde blev fundet på en hylde i Brugsen under en citronmåne. (Han havde bestemt sig for en anden kage, og havde lagt kagen tilbage sammen med checkhæftet.)
Sådanne oplevelser har gjort “en rigtig Frehr” til et begreb. Om det stadigvæk er tilfældet at en Frehr er distræt og hvem det eventuelt er, skal forblive usagt her (i hvert fald indtil der indsættes et større pengebeløb på min bankkonto). Til gengæld er det ofte et kendetegn, at en Frehr er vild med musik, sang, leg og skuespil – og det gælder ikke kun børnene – hvilket ofte vil fremgå af vores familiesammenkomster.
Frehr’er i udlandet
Der er fundet flere personer med efternavnet Frehr i udlandet – bl.a. i Tyskland og USA. Tilknytningen til den danske slægt er endnu ikke fastlagt, og det er sandsynligvis en tilfældighed, at også de har fået netop dette (særprægede?) efternavn. Der er flere spor: i Tyskland er det tilsyneladende den franske slægt La Frere der har kaldt sig Frehr i stedet, da de blev tyske statsborgere.
I USA er det måske tale om en omskrivning fra slægten Finger, da der optræder Frehr’er langt tidligere end i Danmark. Selvom det vides, at Peter Frehr i en årrække
boede i 1930’ernes USA, kan vi kun gisne om hans ophold der, har noget forbindelse med de amerikanske Frehr’er, men man ved aldrig om der en dag dukker en glemt, gerne rig, amerikansk onkel op, der søger sine forsvundne slægt.